10 grudnia 2018 roku,w przerwie ostatniego meczu Biało-Zielonych z Legią Warszawa przeprowadzona została licytacja koszulki Flavio Paixao na rzecz Fundacji Hospicjum Pomorze Dzieciom.

Z inicjatywy Fundacji Lechii Gdańsk pod młotek trafił trykot, w którym kapitan Biało-Zielonych rozegrał mecz derbowy pomiędzy Lechią Gdańsk i Arką Gdynia, zdobywając zwycięską bramkę w ostatniej minucie meczu.

Licytacja, która odbyła się w przerwie ekstraklasowego hitu cieszyła się wielkim zainteresowaniem, a koszulka została zlicytowana za rekordową kwotę 20 000 zł! Z całego serca dziękujemy darczyńcom: Jackowi Brzozowskiemu, Mateuszowi Brzozowskiemu i Jarosławowi Szajnerowi.

Zebrana kwota wesprze budowę Holistycznego Centrum Wsparcia po Stracie. Będzie to jedyne takie miejsce na Pomorzu, a nawet w Polsce, w którym osoby doświadczające śmierci dziecka, partnerów życiowych, samobójstw, wczesnych strat, diagnozy nieuleczalnej własnej lub osób bliskich, znajdą wytchnienie w holistycznym wsparciu: pracy indywidualnej i grupowej, na warsztatach podnoszących świadomość.

Podczas niedzielnej licytacji zostały ufundowane także dodatkowe środki, które zasilą ten szczytny cel. Firma KIM z Sopotu przekazała 10 000 zł na wsparcie działań Fundacji Hospicjum Pomorze Dzieciom.

Pomóż i Ty! Zostań Aniołem!

Hospicjum Pomorze Dzieciom szuka 12,5 tys. osób, które podarują choć 8 zł miesięcznie najmłodszym podopiecznym tej placówki. Aniołami nazywamy wszystkie osoby pomagające, wspierające hospicyjną ideę.

Anioł to osoba ofiarowująca znacznie więcej niż pieniądze: każda wpłata, daje nam pewność, że nikt w obliczu trudnych doświadczeń nie musi być sam. Jeśli potrafimy się jednoczyć, udaje się niewielkim kosztem robić wiele rzeczy – naprawdę łączyć niebo i ziemię. Podopieczni hospicjum uczą nas jak nie szukać szczęścia, ale odnajdywać je w każdej chwili w myśl hospicyjnej zasady: „skoro nie możemy dołożyć dni do życia naszych dzieci, dołóżmy życia do ich dni”.

Serdecznie zapraszamy również do wsparcia Hospicjum Pomorze Dzieciom poprzez aktywne włączenie się we wszystkie etapy prac remontowych, przystosowania lokalu i adaptacji wnętrz, w którym znajdować będzie się także – Domowe Hospicjum Dla Dzieci i Hospicjum Perinatalne.

Zapraszamy na stronę Fundacji Hospicjum Dzieciom, gdzie dowiecie się jeszcze więcej, jak możecie pomóc.

Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w organizację licytacji zarówno ze strony Fundacji Hospicjum Pomorze Dzieciom jak i Fundacji Lechii Gdańsk, w szczególności zaś Pani Adrianie Seget za inspirację i ogromne zaangażowanie.

2018-12-14T06:40:04+00:00