W sobotę, 30 czerwca, odbędzie się kolejna edycja kultowego turnieju dzikich drużyn „Do Przerwy 0:1”. Oprócz zmagań piłkarskich, organizatorzy stawiają także na edukację z zakresu przeciwdziałania narkomanii. Zmaganiom będzie towarzyszyło hasło „Nie biorę, wybieram piłkę!”.

Tegoroczne „Do Przerwy 0:1” będzie jubileuszowe – turniej odbędzie się już piętnasty raz. Pierwsza edycja odbyła się w 2004 z inicjatywy Andrzeja Kowalczysa. Początkowo turniej miał charakter lokalny, z czasem rozrósł się tak, że występują w nim drużyny z całego województwa.

– Podczas gdy rozgrywane w Rosji Mistrzostwa Świata w piłce nożnej będą wchodzić w decydującą fazę, my postanowiliśmy rozegrać nasz lokalny, ale mający już długoletnią tradycję i renomę turniej dzikich drużyn „Do przerwy 0:1”. Już dzisiaj zapraszam wszystkich młodych i starszych entuzjastów piłki nożnej na nasz turniej – mówi Kowalczys.

Jednak „Do Przerwy 0:1” to nie tylko piłka nożna, ale także warsztaty z zakresu przeciwdziałania narkomanii. Organizatorzy razem z Gdańskim Centrum Profilaktyki Uzależnień przygotowali m.in. tor przeszkód w narkogoglach oraz zajęcia z psychologiem.

– Zależy nam, aby oprócz świetnej zabawy jaką jest gra w piłkę nożną, zaoferować uczestnikom turnieju również inne ciekawe propozycje. Hasło najbliższych zawodów „Nie biorę, wybieram piłkę!” ma zwrócić uwagę naszych zawodników, a przede wszystkim ich opiekunów, że problem wszelkiego rodzaju używek, tj. narkotyki, papierosy czy alkohol, dotyczy także dzieci i młodzieży. Zadaniem dorosłych jest przekonać młodych ludzi, że warto trzymać się od tych rzeczy z daleka – podkreśla Andrzej Kowalczys.

Rozgrywki rozpoczną się o godz. 10 (zapisy od 9) na stadionie piłkarskim przy ul. Meissnera 5 na gdańskiej Zaspie. Do udziału mogą zgłosić się 6-osobowe drużyny (w tym dziewczęce) w kategoriach wiekowych: rocznik 2006 i młodsi, roczniki 2003-2005, 2000-2002 oraz 1999 i starsi.

Zapraszamy na turniej „Do Przerwy 0:1”!

Więcej informacji o turnieju na stronie: http://doprzerwy01.pl

2018-06-26T15:02:37+00:00