28 września tego roku odbyło się się oficjalne otwarcie Klubu Kibiców Niepełnosprawnych. Idea, która przyświecała Fundacji Lechii Gdańsk oraz Fundacji Obudź Nadzieję, pomysłodawcom inicjatywy, to pomoc w działaniach kibiców z niepełnosprawnościami oraz wspieranie ich uczestnictwa w meczach piłkarskich.

Fundacja od wielu lat współpracuje ze środowiskiem kibiców i prowadzi projekty takie jak Kibice Razem. Rok temu na jednym ze spotkań w Warszawie dostaliśmy zapytanie czy w Gdańsku mógłby powstać Klub Kibica Niepełnosprawnego. W tym roku udaje się go otworzyć oficjalnie – mówi Jan Ptach z Wydziału Rozwoju Społecznego Urzędu Miejskiego w Gdańsku.

Pierwszą inicjatywą Klubu Kibiców Niepełnosprawnych był wyjazd na mecz reprezentacji Polski z Irlandią, w którym uczestniczyło 18 osób.

Lechia Gdańsk zrzesza obecnie około 300 kibiców niepełnosprawnych i zawsze dążyliśmy, aby obsługa i pomoc dla nich była na najwyższym poziomie. W tym celu został również założony KKN, aby usprawnić komunikację oraz zaktywizować tę grupę do jeszcze częstszych i liczniejszych wizyt na naszych meczach oraz rozpoczęcie podróży po całej Polsce za Lechią Gdańsk. Miejmy nadzieję, że spełnimy oczekiwania kibiców niepełnosprawnych oraz wspólnie z osobami z różnych instytucji stworzymy wspaniały projekt na przyszłe lata – mówi Adam Świstek, koordynator kibiców niepełnosprawnych i specjalista ds. organizacyjnych Lechii Gdańsk.

Jesteśmy zdecydowanym liderem w kontekście infrastruktury i gotowości na przybycie niepełnosprawnych kibiców. W ostatnim raporcie PZPN, Lechia zajęła pierwsze miejsce, została nagrodzona za całokształt i przygotowanie infrastrukturalne – dodaje Świstek.

Podczas oficjalnego otwarcie w pubie T29 na Stadionie Energa Gdańsk oprócz części oficjalnej, kibice wspólnie oglądali mecz wyjazdowy Lechii Gdańsk z Wisłą Płock. W przyszłości zaś planowane są wspólne wyjazdy śladami Biało- Zielonych. Pierwszy z nich odbędzie się na początku grudnia na mecz Lechii ze Śląskiem Wrocław.

Celem gdańskiego Klubu Kibiców Niepełnosprawnych jest zaktywizowanie grupy osób niepełnosprawnych, którzy jeszcze nigdy nie byli na meczu Lechii w Gdańsku, a taką ochotę mają, lecz nie wiedzą jak mogą spełnić swoje marzenie. Serdecznie zapraszamy naszych Biało-Zielonych kibiców na kolejne spotkanie klubu i na kolejne mecze.

2018-11-27T09:10:04+00:00