Fundacja Lechii Gdańsk wzięła udział w ogólnopolskim projekcie Szlachetna Paczka, spełniając marzenie jednego z chłopców, który chciał trenować w Biało-Zielonych barwach.

Rodzina Maćka została zgłoszona do Szlachetnej Paczki przez szkołę najstarszej siostry, jako wolontariusze poszliśmy odwiedzić rodzinę i sprawdzić czy rzeczywiście potrzebują pomocy, i czy bylibyśmy w stanie jej pomoc. Na pierwszym spotkaniu każdy członek rodziny opowiadał trochę o sobie i o swoich zainteresowaniach. Maciek od razu zaczął opowiadać o Lechii. Jest wiernym kibicem i chodzi razem z siostrami i znajomymi na mecze, kiedy tylko ma taką możliwość. Rodzina Maćka została wybrana przez młode małżeństwo, żeby stworzyć dla nich Szlachetną Paczkę. Darczyńcy postanowili zrobić szczególny prezent dla każdego członka rodziny i wspólnie z Fundacją Lechii Gdańsk postarali się dla Maćka o treningi w Akademii Lechii Gdańsk. Nigdy nie widziałam takiej radości, jak na twarzy Maćka, kiedy dowiedział się, że będzie miał możliwość treningu w szkółce Lechii Gdańsk. Chłopak nie był w stanie wykrztusić z siebie słowa – Alicja Pucyk, koordynator Szlachetnej Paczki.

Maciek wziął udział w kilku jednostkach treningowych z jedną z drużyn Akademii Lechii Gdańsk. Nasi wychowankowie bardzo dobrze przyjęli nowego kolegę, starając się mu pomóc podczas zajęć, traktując go jak nowego zawodnika w zespole.

Chłopiec brał aktywny udział w treningach przez cztery dni, radząc sobie coraz lepiej z dnia na dzień. Po pochwałach od trenerów uśmiech nie schodził mu z twarzy, a zwłaszcza po tym jak otrzymał sprzęt treningowy Lechii, który zabrał ze sobą. Uważam, że tak małymi i prostymi rzeczami, można komuś sprawić wiele radości, a nawet spełnić marzenia. Chłopiec został bardzo dobrze przyjęty przez naszych zawodników – powiedział trener Akademii Lechii, Grzegorz Grzegorczyk.

Zapraszamy wszystkich na stronę Szlachetnej Paczki, gdzie sami również możecie wesprzeć tę szczytna inicjatywę.

2018-12-19T13:10:11+00:00